Fanalets de Sant Jaume — Ajuntament d'Alpicat
Sou a: Inici / El Municipi / Fires, festes i activitats / Fanalets de Sant Jaume

Fanalets de Sant Jaume

La festa dels fanalets de Sant Jaume és una de les festes més singulars i, alhora, més antiga del nostre municipi.

 

Segons paraules de Jordi Curcó, expert en la matèria i vinculat a l'Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, la primera referència documental de la festa, a la ciutat de Lleida, la trobem en la Crònica Universal del Principat de Catalunya, escrita pel cronista Jeroni Pujades el 1609, quan diu: "Tenen en Leyda una Capella de Sanct Jaume al carrer del Peu del Romeu: y es fama continuada de pares à fills, que lo sanct en aquest seu passatje posá allí. Y los minyons la nit de la festa del sanct, van ab llanternetes de paper ab llums: à las quals diuhen sanct Jaumets en memòria de la predicació que lo Apòstol feu en dita Ciutat".

 

El mateix Curcó destaca que cal posar en valor aquesta cita tot i que Pujades ja parla de "fama continuada". Sembla ser, doncs, que venia de lluny, així que podem parlar d'uns 500 anys d'antigor.

 

La llegenda, tramesa de generació en generació fins els nostres dies i recollida per cronistes i historiadors, explica que Sant Jaume arribà fins els peus de les muralles que rodejaven i protegien Lleida. Era de nit, cansat i famolenc, es deturà per descansar. Tot seguit, travessant una de les portes de la muralla s'introduí dins la ciutat i continuà camí amunt fins que va trepitjar una bardissa i se li clavà una punxa al peu, fet que l'impedia caminar. Adolorit, es veié obligat a aturar-se i encara que intentà treure's la punxa, la foscor feia infructuosos els seus esforços.

 

Com que patia tant, els seus gemecs  van arribar fins a les oïdes dels àngels del cel que acudiren en auxili del pelegrí amb "fanalets de llum", tot il·luminant la fosca nit i facilitant que l'apòstol pogués treure's la punxa i continuar el seu pelegrinatge.

 

Tot i que aquesta ha estat la versió llegendària més popular i coneguda, n'hi ha una altra que atribueix als infants, el gest d'acudir amb fanalets de llum en ajut del Sant.

 

La llegenda dels fanalets es plasmà aviat en un antic i arrelat costum. Arribat el capvespre del 24 de juliol, vigília de la festa de Sant Jaume, els infants surten als carrers amb fanalets de llum en una multitudinària processó recordant aquell fet.

 

Una festa religiosa en els seus orígens ha esdevingut  una festa popular molt participativa perquè la gent l'hem fet nostra.

 

A banda de la processó dels fanalets, a Alpicat organitzem tallers perquè els infants elaborin els seus propis fanalets.

 

Fanalets-.jpg

  • Compartir