Història Gràfica d’Alpicat — Ajuntament d'Alpicat
Sou a: Inici / El Municipi / Publicacions sobre el municipi / Història Gràfica d’Alpicat

Història Gràfica d’Alpicat

Història Gràfica d’Alpicat
Autor

Corretgé i Blasi, Fabià i Gilart Hernández, Anna

Títol

Història Gràfica d’Alpicat

Publicació

Lleida

Desc. física

260 pàgines i 690 fotos

ISBN

84-7935-312-0

Matèria

Alpicat(Catalunya)-Història

 
 
 
Història gràfica
_____________________________
Tal i com s'explica en la introducció del mateix volum, amb la Història gràfica d'Alpicat "recorrerem el poble de dalt a baix, passejarem pels seus carrers, les seves places, les seves cases, coneixerem els seus habitants, protagonistes anònims d'una història col·lectiva i aquells veïns que s'han destacat per algun o altre motiu. Seguirem el calendari festiu aturant-nos en les diferents manifestacions lúdiques i litúrgiques que al llarg de l'any celebrem. Examinarem aquells fets quotidians i gairebé familiars que, dia rera dia, es realitzen sense adonar-nos que són patrimoni de tota una cultura. Recordarem, amb una mica de melangia, aquelles dures feines del camp que segle rera segle s'havien anat repetint. Enumerarem associacions, cooperatives, colles i grups diversos, tot un teixit social que ha col·laborat en la construcció d'aquest poble, el nostre poble. En resum, farem un bon repàs, mitjançant les fotografies, a tot el que és i ha estat Alpicat.
 
 
 
Salutació del llibre
 
Des de fa quinze o vint anys molts pobles han trobat una nova fórmula per explicar la seva història: els llibres de fotografia. En els darrers temps se n’han publicat de poblacions tan distants com Almacelles i Alforja o la Canonja i Malgrat de Mar.
 
El desig de cercar les pròpies arrels ha fet que en les darreres dècades moltes ciutats, viles i pobles hagin publicat no solament la història pròpia sinó altres llibres locals sobre ermites, personatges, etnografia, economia agrícola, etc. La història local s’ha reforçat, doncs, nolt i cada vegada és més útil i cal tenir-la en compte per a fer la història general de Catalunya.
 
Però, un cop editades les històries escrites, i de vegades abans, grups amb sensibilitat cultural han emprès la recerca de velles fotografies esgrogueïdes que ofereixen d’una manera gràfica retrats de familia, actes religiosos, activitats festives, escenes casolanes, treballs agrícolas, escenes de caça, feines urbanes, actes esportius i polítics, etc.
 
L’esforç de l’Associació Cultural de Dones d’Alpicat, de la qual sóc sòcia d’honor, amb la col·laboració de l’historiador Fabià Corretgé i l’Anna Gilart, va permetre muntar l’exposició “La nostra història en fotografia”. L’èxit d’aquesta exposició ha estat la causa de proyectar una història gràfica d’Alpicat, on trobareu unes set-centes fotografies de les tres mil cinc-centes que es van aplegar després de fer una crida per tot el poble.
 
Felicito l’Associació Cultual de Dones, els autors, les persones que han facilitat les fotografies i l’Ajuntament d’Alpicat, que n’ha fet posible l’edició.
 
Marta Ferrusola i Lladós
Sòcia d’honor de l’Associació Cultural de Dones d’Alpicat
  • Compartir