Posada en funcionament un rellotge de sol cedit pel doctor Agustí Serés — Ajuntament d'Alpicat
Sou a: Inici / Notícies / Posada en funcionament un rellotge de sol cedit pel doctor Agustí Serés

Posada en funcionament un rellotge de sol cedit pel doctor Agustí Serés

Anomenat ‘El temps, la vida i la humanitat’, és un rellotge de sol equatorial digital i el de major creativitat i més sofisticat de l'autor. S’ha ubicat en una de les rotondes d’entrada al poble, davant la plaça de les Paretetes, on l’autor explicarà aquest dissabte (12.00 h) el seu funcionament i característiques. Vol ser un homenatge a Gregor Mendel, pare de la genètica moderna, i l’estrena s’ha fet coincidir amb un cap de setmana en què se celebra el Dia Mundial del Síndrome de Down.

Alpicat disposa des d’aquest divendres d’un rellotge de sol cedit pel doctor Agustí Serés. La creació està ubicada en una de les rotondes d’entrada al poble direcció Lleida, davant la plaça de les Paretetes.

L’acte de posada en funcionament del rellotge ha comptat amb la presència, entre d’altres, de l’alcalde d’Alpicat, Joan Gilart, i del vicepresident de la Diputació de Lleida i alcalde de Torrefarrera, Jordi Latorre, a més de regidors del consistori alpicatí i del mateix Agustí Serés Santamaria. També hi ha assistit un grup d’alumnes de 4t A de l’Institut d’Alpicat. A més, aquest dissabte, a les 12.00 hores, l’autor serà a l’indret per explicar el funcionament i les característiques del rellotge a les persones que vulguin apropar-s’hi.

Agustí Serés és fill d’Alpicat, metge de professió i una autoritat mundial en genètica i síndrome de Down, i entre les seves nombroses aficions hi ha el disseny de rellotges de sol. En té a indrets tant variats com ara a Buera (Osca), El Viso del Alcor (Sevilla), Torrefarrera o Malpartit, per esmentar-ne només alguns.

Des del 2015 també en tenia un a Alpicat, concretament des de l’11 d’abril d’aquell any, data en què es va inaugurar el rellotge de sol que està ubicat a la plaça de Gaudí, i que també és una cessió d’Agustí Serés. La inauguració es va fer en el marc de la vuitena edició del Congrés d’Olearum, entitat de la qual l’autor n’és membre.

Enguany, però, Agustí Serés ha volgut fer una nova aportació al seu poble, i l’ha fet coincidir amb les dates en què se celebra el Dia Mundial del Síndrome de Down, que és aquest diumenge, 21 de març.

Anomenat ‘El temps, la vida i la humanitat’, es tracta d’un rellotge de sol equatorial digital i el de major creativitat i més sofisticat de l'autor, que ha dedicat 6 mesos a la seva construcció. Té el seu origen en l'evolució de la vida sobre la Terra i vol ser un homenatge a Gregor Mendel, pare de la genètica moderna, amb motiu del 200 aniversari del naixement d’aquest científic. De fet, les hores les marquen els cromosomes humans, i és precisament una variació en el cromosoma 21 l’origen de l’alteració genètica coneguda com a Síndrome de Down.

Aquesta creació es podrà veure a Alpicat fins a l’equinocci de tardor. En aquella data, el rellotge de sol es traslladarà a un altre emplaçament i serà substituït per un altre que ja està dissenyant el mateix Agustí Serés.

Aquesta no és la primera vegada que el doctor Serés dedica un rellotge de sol a la genètica, que és la seva especialitat mèdica. Així, l’any 2016, Down Huesca va cedir a la ciutat d’Osca, amb motiu del 25è aniversari de l’entitat, un rellotge fet pel doctor Serés, amb els 24 tipus de cromosomes d’una persona amb síndrome de Down.

Podeu veure més fotos AQUÍ.

Foto Rellotge.JPG

  • Compartir