Alpicat crea al cementiri municipal un espai dedicat a la mort i al dol gestacional i perinatal — Ajuntament d'Alpicat
Sou a: Inici / Notícies / Alpicat crea al cementiri municipal un espai dedicat a la mort i al dol gestacional i perinatal

Alpicat crea al cementiri municipal un espai dedicat a la mort i al dol gestacional i perinatal

Es tracta d’un espai simbòlic de recolliment i reflexió que inclou una escultura de l’artista local Rubén Aranda, titulada ‘Inesperat’

L’Ajuntament d’Alpicat ha creat al cementiri municipal un espai dedicat a la mort gestacional i perinatal, i al dol que aquesta comporta. 

Aquest espai s’ha obert aquesta setmana coincidint amb el Dia Internacional del Dol Perinatal i Gestacional, i el dissabte va rebre la visita de diferents membres del consistori, amb l’alcalde Joan Gilart al capdavant i els regidors Joan Limón, Montse Molina, Blanca Roure, Antonio Tornos, Mireia Perna i Tere Mayoral.

Es tracta d’un espai simbòlic, amb una escultura de l’artista local Rubén Aranda, i que l’Ajuntament ha volgut posar a disposició de les famílies dels nadons que van morir al ventre de les seves mares o al poc de néixer, una realitat d’un dol invisibilitzat, minimitzat i, fins i tot, desacreditat, present en força famílies. Unes famílies que ara tindran un lloc on poder recordar els seus infants i, alhora, els seus éssers estimats en general, convertint-se en un espai de recolliment per meditar, reposar i recordar.

A l’acte d’aquest dissabte també hi va ser present l’autor de l’escultura, de títol ‘Inesperat’, que va fer una lectura de l’escultura, una obra conceptual en formigó i ferro que va dissenyar sota comanda de l’Ajuntament.

Més detalls sobre l’autor i l’obra:

Títol: INESPERAT 

Escultura conceptual en formigó i ferro

Autor: Rubén Aranda (Lleida, 1976)

“Succeeix quan ens trobem esperant... esperant saber què serà i com serà. Li posem nom i color, ens fem la idea de tenir-lo amb nosaltres i, de sobte, en aquesta dolça espera, l'inesperat ens ho arrabassa. I llavors seguim esperant... però aquesta vegada, a que passi el dolor”

Lectura de l’obra: 

L’obra forma part de la sèrie anomenada ‘Escultura viva’ de l’artista. És una peça en constant degradació i oxidació, donant un clar missatge sobre el pas del temps. És una obra exempta i, per tant, es pot observar des de tot el seu voltant. Per una cara, es veu la degradació i com afecta l’estructura i l’estètica, donant a entendre la dificultat, el dolor i el mal pas que ens toca viure. Si decidim continuar i envoltem l’escultura, aquestes degradacions arriben a desaparèixer per complet, donant a entendre que el pas del temps i la mateixa vida ens ajuden a superar qualsevol situació. 

ALPICAT-1.jpeg

Captura de pantalla 2022-10-17 a les 8.25.51.png

  • Compartir