Alpicat, un dels primers municipis cardioprotegits de Lleida amb la instal·lació de set nous desfibril·ladors per un total d’onze — Ajuntament d'Alpicat
Sou a: Inici / Departaments / Sanitat / Anterior / Alpicat, un dels primers municipis cardioprotegits de Lleida amb la instal·lació de set nous desfibril·ladors per un total d’onze

Alpicat, un dels primers municipis cardioprotegits de Lleida amb la instal·lació de set nous desfibril·ladors per un total d’onze

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i l’alcalde d’Alpicat, Joan Gilart, han inaugurat aquest divendres al matí els set nous DEA (desfibril·ladors externs automàtics) que s’han instal·lat a Alpicat, i que s’uneixen als quatre que ja existien fins ara.

Amb aquest equipament, Alpicat esdevé un dels primers municipis cardioprotegits de la província de Lleida, un projecte que impulsa la Diputació i que està basat no només en la instal·lació dels aparells, sinó en la implementació de mesures que tenen com a objectiu actuar en la prevenció de la salut i en el manteniment de la seguretat en salut pública arreu del municipi.

Reñé, que ha arribat a Alpicat acompanyat de la vicepresidenta Rosa Pujol, ha estat rebut a l’Ajuntament i també ha visitat les Estades de Lleure d’Alpicat, que es desenvolupen en alguns del recintes equipats amb DEA. Durant la visita, Rafael Ramírez, gerent de Neosalus, empresa subministradora dels desfibril·ladors a Alpicat, ha ofert una breu explicació del projecte de cardioprotecció del municipi, i també ha facilitat als infants participants a les Estades detalls sobre alguns conceptes bàsics, com ara què és un desfibril·lador, quan l’utilitzem, perquè no és una joguina, perquè i quan podem patir un col·lapse, perquè els DEA salven vides, o perquè a partir d’ara Alpicat gaudirà d’aquests aparells.

Aquests DEA són fruit d’un projecte que ha tirat endavant l’Ajuntament d’Alpicat amb el suport de Neosalus i que té com a objectiu cardioprotegir tots els edificis públics municipals, tot això emmarcat dins un projecte global de la Diputació de Lleida per a tots els municipis de la demarcació. El cost total de la inversió ha estat de 13.497,55 euros, dels quals 12.822,67 han estat subvencionats per la Diputació.

Així, fins ara Alpicat disposava de quatre DEA, ubicats al pavelló, al camp de futbol, al consultori i al cotxe dels agents municipals. Els nous aparells estaran situats a l’entrada del Casal (on hi ha el Casal d’Avis, Alpicat Ràdio i la seu de diferents associacions del municipi), al segon pis de La Unió (seu del Punt Jove, de l’Escola de Música i de l’Escola de Dansa), a la Biblioteca Sant Bartomeu, a la Llar d’Infants l’Estel, a la Llar d’Infants la Lluna, a l’Escola Dr. Serés i al mateix Ajuntament d’Alpicat.

A més, dijous vinent, 28 de juliol, de 19.00 a 22.00 hores la Sala d’Actes del Casal acollirà una sessió de formació a càrrec de Neosalus per a tots aquells que estiguin interessats en conèixer els detalls per utilitzar-los.

L’alcalde d’Alpicat, Joan Gilart, ha expressat la seva satisfacció pel fet que “puguem instal·lar aquest tipus d’aparells al nostre municipi, i no només per la instal·lació en sí, sinó per fer-ne la divulgació oportuna i facilitar la formació pertinent perquè, en casos puntuals en què sigui necessari, s’hagin d’utilitzar i que tots hi puguem tenir accés”. L’alcalde d’Alpicat ha afegit que “encara que només valgui per salvar una vida, la inversió sempre serà bona”.

Per la seva banda, el president de la Diputació, Joan Reñé, ha celebrat la posada en funcionament dels DEA a Alpicat “dins el concepte de municipi cardioprotegit” i ha explicat que “a la Diputació hem planificat al llarg d’aquest any i de l’any vinent concretar a tot el territori de Lleida que sigui possible que tots els municipis tinguin almenys un aparell desfibril·lador i així fer que de totes les comarques de Lleida en puguem dir territori cardioprotegit. N’hem vingut instal·lant ja en un centenar de municipis i en aquests moments estem treballant en fer una oferta pública per acabar de cobrir tots els municipis perquè entre el 2016 i el 2017 tots els municipis tinguin ja un desfibril·lador al seu abast”.

Els desfibril·ladors són màquines que, mitjançant una descarrega elèctrica, poden fer que torni a bategar el cor d’una persona que ha patit un col·lapse, cau a terra i no respon. El seu ús és senzill i segur, i només cal prémer el botó ’On’ i després seguir les instruccions. Sempre, això sí, després d’haver donat avís al 112 per tal de rebre ajuda com més aviat millor, i després d’haver practicat les maniobres de reanimació cardiopulmonar precoç (RCP) i de Suport Vital Bàsic.

Actualment, els desfibril·ladors a la via pública són essencials per tal de poder salvar vides, però cal tenir en compte que no són una joguina. A més, alguns dels DEA són capaços de realitzar automàticament una trucada al 112 i disposen de geolocalització per tal que l’ajuda sanitària ens pugui trobar ràpidament. Alguns també estan videovigilats amb un control dels accessos a temps real.

DEA-1

DEA-2

  • Compartir