Cal Negre — Ajuntament d'Alpicat

Cal Negre

Cal Negre és una casa pairal de la primera meitat del segle XVIII (1741) propietat de l’Ajuntament d’Alpicat.

La seva situació privilegiada, al casc antic, a la vora de l’altre edifici noble, l’església, fent cantonada amb el carrer Major i la plaça, fa que l’edifici participi del conjunt històric-arquitectònic més important de la població.

És un edifici amb quatre nivells, una planta soterrada amb un important celler i un cup exterior, una planta baixa, on hi havia les quadres, i dos pisos superiors. Les dos façanes exteriors són de pedra picada, amb grans carreus regulars. Hi ha dos portalades d’entrada amb arcs de pedra, una de mig punt i l’altra de punt rebaixat. Tan els balcons com les finestres estan fets de dintells de pedra i bases treballades.

No hi ha cap altre edifici d’aquesta època a la població que s’hagi conservat amb tot el seu esplendor. Exemplifica un tipus de casa rural, d’un grup minoritari de pagesos benestants, construïda en un període de prosperitat com va ser el segle XVIII. És, per tant, un exemple únic en una situació única per Alpicat.

L’edifici s'ha rehabilitat per convertir-lo en la nova seu de l'Ajuntament, on hi romandrà des del darrer trimestre de l'any 2021.

 

Cal Negre 1

  • Compartir