Alpicat acollirà el primer Yaxare Solidar Fest, amb les dones com a protagonistes i beneficiàries, i un concert el dia 21 de març com a acte principal — Ajuntament d'Alpicat
Sou a: Inici / Àrees / Festes / Alpicat acollirà el primer Yaxare Solidar Fest, amb les dones com a protagonistes i beneficiàries, i un concert el dia 21 de març com a acte principal

Alpicat acollirà el primer Yaxare Solidar Fest, amb les dones com a protagonistes i beneficiàries, i un concert el dia 21 de març com a acte principal

Al concert solidari hi actuaran Tremenda Jauría, SonSonite amb Ahyvin Bruno, Candela Roots i Elane. Hi haurà actes previs amb les actuacions de Meritxell Gené, El Fill del Mestre i Txabi Abrego, l’exposició Dones en Moviment i la projecció de ‘Les resilients’. Part dels beneficis de la venda d’entrades es destinaran a un projecte gestionat a Gàmbia per l’ONG Alpicat Solidari, organitzadora de l’esdeveniment. L’aforament és limitat i les entrades anticipades a 12 euros es poden comprar online a la web de l‘Ajuntament (www.alpicat.cat).

La Unió d’Alpicat serà l’escenari, el dissabte 21 de març, del concert solidari Yaxare: música i veus de dones per a les dones de Gàmbia. Organitzat per l’ONG Alpicat Solidari amb la col·laboració de l’Ajuntament, el concert serà el plat fort del Yaxare Solidar Fest, un esdeveniment multidisciplinar pioner que durarà dos caps de setmana i que inclourà, en aquesta primera edició, una exposició i la projecció d’un documental. 

El concert, que començarà a les 21.30 hores, comptarà amb les actuacions, en aquest ordre, de SonSonite amb Ahyvin Bruno, Candela Roots, Tremenda Jauría i Elane. Gran part dels beneficis de la venda d’entrades es destinaran a un projecte gestionat per Alpicat Solidari a la cooperativa de dones de la localitat de Baja Kunda, a Gàmbia. 

L’aforament per aquest concert serà limitat i les entrades anticipades es poden comprar online al preu de 12 euros a través del web de l’Ajuntament (www.alpicat.cat), i uns dies abans, si encara en queden, a taquilla a 15 euros.

La iniciativa ve a donar continuïtat a una tasca que Alpicat Solidari impulsa des de fa cinc anys, consistent en l’organització d’un concert anual al poble, amb el suport de l’Ajuntament, per recollir fons per als diferents projectes de cooperació que l’ONG du a terme a Gàmbia, però l’entitat ha decidit dedicar l’acte d’aquest any a finançar tasques de millora i de reforç d’un projecte en concret: la cooperativa de dones Yaxare, i continuar així amb el projecte d’empoderament de la dona africana.

Alpicat Solidari vol aprofitar el concert per posar en valor la creació de les dones en tots els àmbits i la sororitat com a estratègia per fer front a les desigualtats i a les dificultats, com n’és un exemple la cooperativa Yaxare. Per això, el cartell del concert d’enguany estarà protagonitzat majoritàriament per dones, amb un cartell d’alçada per celebrar les veus i la música feta per dones i per donar suport a un projecte de dones.

A més, i com a prèvia del concert, s’organitzaran dos actes més. D’una banda, el 14 de març, la Sala Petita de La Unió acollirà l’exposició d’humor gràfic Dones en Moviment, un projecte de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida en col·laboració amb l’associació cultural Humoralia, que posa el focus en les desigualtats de gènere i les estratègies d’empoderament i sororitat enfront d’aquestes. Aquest mateix dia, a les 20.30 hores, es farà una prèvia del concert Yaxare en què actuaran Meritxell Gené, El Fill del Mestre i Txabi Abrego.

L’altra activitat paral·lela a Yaxare tindrà lloc el mateix dia del concert però abans del seu inici (19.00 hores, Sala Petita de La Unió), i consistirà en la projecció del documental ‘Les resilients’, una creació sobre les dones en el món de la música a Catalunya que donarà pas a un col·loqui en el qual intervindrà la seva directora, Cristina Madrid.

Un projecte amb la dona com a eix

Yaxare significa ‘dona’ en soninke, la llengua d’una de les ètnies majoritàries de Gàmbia. L’Ong Alpicat Solidari, motivats pel col·lectiu de gambians i gambianes residents a Alpicat, va iniciar el 2005 un projecte de cooperació a la població de Baja Kunda, al nord est del país. Entre les diferents accions que ha dut a terme l’entitat a Gàmbia, com ara intervencions en l’àmbit de la salut i l’educació, destaca pels excel·lents resultats la posada en marxa el 2012 d’una cooperativa de dones dedicada a la producció i venda de béns bàsics com ara sabó, tints tèxtils i altres productes manufacturats com a mesura per a l’empoderament econòmic i l’autogestió. 

Alpicat Solidari, responent a la proposta feta per la comunitat local, va proveir el grup de dones de Baja Kunda de les infraestructures, mitjans tècnics i formació necessaris per a tirar endavant el projecte. La iniciativa es va finançar amb microcrèdits que es van poder retornar gràcies a l’activitat de la cooperativa i els beneficis s’han reinvertit en nous projectes, com ara la construcció d’un sistema de rec per als horts que gestiona la cooperativa. Els beneficis que s’obtindran amb el concert Yaxare, s’invertiran en la finalització i millora del sistema de rec.

Alpicat Solidari no treballa únicament en l’àmbit de la cooperació internacional, sinó que realitza tasques de sensibilització de la població a través de xerrades i activitats a centres escolars i universitats, suport per a la integració de la immigració resident al municipi i col·laboració amb altres entitats. Un dels projectes més destacats és Joves Solidaris, una col·laboració amb l’Institut Manuel de Montsuar perquè els alumnes de 4rt d’ESO viatgin a Gàmbia per tal de conèixer la realitat del país, les tasques que l’ONG hi realitza i contribueixin a desmuntar estereotips negatius i fomentar la convivència amb els veïns i veïnes gambianes que viuen a Alpicat. 

YAXARE SOLIDAR FEST - Alpicat 2020

Programa oficial: 

Ÿ  14/març/2020(Sala Petita de la Unió)

  • 19:00 h: Presentació oficialdel YAXARE Solidar Fest– Acte institucional.
  • 19:30 h: InauguracióexposicióDONES EN MOVIMENT, de la Coordinadora d'ONGDS i aMS de Lleida i Humoràlia.
  • 20:00 h: Actuació musical Prèviaconcert YAXARE, amb Meritxell Gené, El Fill del Mestre i Txabi Abrego.

Ÿ  21/març/2020

  • 19:30 h: Documental LES RESILIENTSi cinefòrum amb Cristina Madrid (Sala Petita de la Unió).
  • 21:30 h: Concert YAXARE Solidar Fest: (Sala La Unió)

21:30 h: SonSonite + Ahyvin Bruno.
22:30 h: Candela Roots.
23:30 h: Tremenda Jauría.
00:30 h: Elane.

Breu ressenya dels artistes:

Tremenda Jauría és un col·lectiumadrileny de caràcter DIY (do it yourself) de músicaurbana, que compta amb el reggaeton, la cúmbiai altres sonoritats tropicals com a crit de guerra.

ŸMeritxel Gené és una cantautora i docent borgenca, que canta a poetes d'arreu. Tambéparticipa en diferents projectes musicals, com Les Kolontai.

ŸEl Fill del Mestre és el nom artísticde Jordi Gasion, un artista d’Alpicat que porta mésde 15 anys en el mónde la música. El nom provéd'una cançódel disc ‘Qualsevol nit pot sortir el sol’ de Jaume Sisa.

ŸTxabi Abrego és un guitarrista basc establer a Lleida. Ha tocat amb Tahures Zurdos i Duncan Dhu, entre d'altres. Porta 14 anys com a guitarrista de la popular orquestra La Salseta del Poble Sec. Actualment tambétoca amb El Fill del Mestre i Lo Pardal Roquer, ambdóscantautors de Ponent.

ŸSonSonite és una banda lleidatana que versiona els clàssicsde la músicatradicional cubana. Compay Segundo, Ibrahim Ferrer o els integrants del Buena Vista Social Club sónalguns dels músicsen quès'han inspirat.

ŸCandela Roots és una banda de reggae de València nascuda a la primavera de 2013 que busca desenvolupar les seues bases des de la línia més pura del gènere, amb influències que van del Rocksteady al Roots Rock Reggae.

ŸElane és una rapera de les Terres de Ponent, que el 8 de marçde 2017 va publicar el seu primer tema ‘Féminas’, un clam contra la repressióhistòricavers les dones. Ara amb la seva nova maqueta, ‘Sondesas’, vol reivindicar la paraula com la millor arma per l'alliberament social i personal.

Exposició DONES EN MOVIMENT:

L’exposició és una seleccióde 50 obres d’arreu del mónutilitzant l’humor gràficcom a gènereperiodísticvisual de denúnciai de compromíscívicamb la finalitat de contribuir a la reflexiói a l’acciósobre les causes que provoquen les discriminacions envers les dones i l’apoderament i sororitat que sorgeix enfront d’aquestes.

Documental LES RESILIENTS:

És un documental que mostra, a travésde quatre bandes formades majoritàriamentper dones, una part de l'escena musical feminista que estàbrotant en els darrers temps a Catalunya i a Espanya. Es tracta d'un retrat a travésde la mirada de quatre exemples que formen part d'aquesta escena: el folk de Roba Estesa, el hip-hop de Tribade, el soul de The Sey Sisters i el jazz electrònicde Clara Peya.

yaxare

  • Compartir